HISTORIA OM IDROTTEN PÅ ÖN
Idrotten på Seskarö har gamla anor. Den första idrottsföreningen hette IFK Seskarö, och den bildades så tidigt som 1915. Då fanns i hela länet endast nitton idrottsföreningar. Tidigare hade man på ön ordnat tävlingar i bland annat skidlöpning. En sådan tävling finns dokumenterad från 1906, då man åkte från Granviks såg till ön Pihlajakari längst i söder och åter.
IFK Seskarö arrangerade skidtävlingar, man spelade fotboll, ofta mot besättningar från fartyg, och man hade skickliga brottare. Den mest namnkunnige av dessa var Julle Lindgren.
Under en period fanns på Sandvik en förening, Sandvik IF.
På 30-talet bildades Seskarö AIF, som existerade fram till tidigt 60-tal. Fotboll var huvudgrenen för SAIF under hela dess existens, men i föreningen fanns även duktiga skidåkare och man arrangerade också årliga skidtävlingar. Brottning var en annan sport, som hade goda utövare. Bandy spelades redan på 30-talet, och på 50-talet hade man ett framgångsrikt representationslag. SAIF hade också ishockey på programmet.
Under en period på 30-talet fanns en konkurrerande förening vid namn Atlas, som tillhörde Arbetarnas Idrottsförbund. All idrott låg nere under några år på 60-talet, innan Seskarö IF bildades 1968. Föreningen har och har haft flera sektioner. Brottningen har haft en stark ställning i föreningen. Mest namnkunnig är Karl-Erik Innala, som senare i HSKT:s färger blev såväl svensk mästare som landslagsman. I bandysporten har SIF skördat stora framgångar på både stor som mindre yta. Rinkbandy-DM har vunnits, den största framgången kom i och med seger i div II. Idag har föreningen inga aktiva brottare eller bandyspelare, och dessa sektioner är åtminstone för tillfället nedlagda.
Skidåkningen har genom åren haft duktiga utövare. Bästa resultaten har Lars Lundkvist svarat för. Han har genomfört flera Vasalopp med en bästaplacering som 17:e man. Orientering och vintervarianten skidorientering togs upp på programmet 1974. Föreningen har under dessa år arrangerat många stortävlingar, störst var en tävling 1977 ingående i den så kallade Norrbottensveckan. Då tävlade uppemot 700 orienterare på ön. SIF har också varit värd för Norrlandsmästerskapet i skidorientering (1989). Föreningens skid- och fotorienterare har med ön som bas och träningsmarker nått stora framgångar. 80-talet DM-tecken har erövrats. I skidorientering har SIF:s budkavlelag tagit två NM-guld och fem gånger hamnat på poängplats vid SM. 1994 blev det silvermedaljer. Laget har bestått av Lars Lundkvist, Frans Wickbom, Rolf Söderholm. Den sistnämnde har representerat Sverige både som junior och senior. Han är också Stor grabb i Norrbotten liksom Lars Lundkvist. Claes Turesson, SM-segrare och VM-medaljör tävlar för SIF sedan säsongen 2002/2003.
Lagom till föreningens 30-årsjubileum förvandlades Ormbergsvallens jordplan till en fin gräsplan. Det nya namnet blev AssiDomänvallen.
I skrivande stund har SIF ingen A-lagsfotboll. SIF:s fotbollslag pendlade mellan division V och VI med ett kort gästspel i fyran 1999. På 80-talet hade föreningen också lag i flick- och damfotboll.
På senare år har ungdomsfotboll, de senaste säsongerna i samarbete med Nikkala IK, bedrivits.
Friidrotten har aldrig haft någon riktigt stark ställning på ön. Birger Unnbom, som fick sin idrottsskolning på Seskarö och dåvarande AIF under tidigt 30-tal, blev så småningom sedan han lämnat ön länslagsman i den sporten. Han representerade länet också i fotboll och bandy. Egon Spiik tävlade för SIF under 80-talet och blev 6:a på SM i terränglöpning.